Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/5/b/5/a-s.dk/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4382

VISITOR CENTRE

Placed just a couple of meters above sea level overlooking Borgarfjordur Eystri, its harbour and Hafnarholmi, the Visitor Centre appears as a precise square shaped monolith guarding the harbor and its surroundings. A monolith divided into a series of spaces, interior and exterior, facing different activities and landscapes in the area; the sky, the deep blue fjord, the charachteristic mountains and the local biosphere.

Iceland is truly an island with a remote location in the middle of the Atlantic Ocean. With the majority of the country’s inhabitants living on the south west corner of the island, Borgarfjordur Eystri has a remote location being the northernmost fjord of Icelands East Fjords. Iceland has a population of 360.000 people and is visited by over two million tourists each year. Despite vast distances and sometimes difficulties to access, Borgarfjordur Eystri has not been spared by the increase in tourists to the country in recent years.

The Visitor Centre is situated on the outskirts of the tiny village of Bakkagerdi, inhabited by a mere 130 people. Seafaring and farming are still the major local industries, but tourism is growing rapidly.

In 2015 the municipality held an architectural competiton for a building on the waterfront, a place to serve the needs of fisherman and harbour authorities as well as being a focal point to service tourists. The area has an extensive birdlife, with migratory birds such as eiders and puffins gathering in the summertime. About 40,000 tourists visit annually and the new building is expected to ensure a minimum interference between the activities of the harbour and the activities of the tourists.

Since the building is shared by locals and tourists its function will be variable throughout the year. In summertime the focus will be on the many tourists visiting the area to see the puffins in the small peninsular by the harbour. In wintertime the space can be used by the locals for smaller cultural and social events. The ground floor of the building is primarily used by port authorities and fishermen and it houses a small port office, bathrooms and a garage. The first floor houses a small café and the second floor is an exhibition space that will have exhibitions focused on showing aspects of the surrounding nature, the sea, the seals, the mountains and the birds.

The building is a cube shaped monolith where alternating sections have been cut away to allow for outdoor spaces around the building. A diagonally positioned staircase connects all of its three floors, separating each floor into an interior and an exterior space and allowing the cube to wedge naturally into the landscape.

The building is a total of 345 square meters and can be entered both from the top level and the ground level. The building has a robust character and materiality that accommodates the nature of its different users well and also enables it to be unmanned part of the year. The texture of the building emphasizes it´s simple nature and humble existence in the spectacular surroundings. The in-situ cast concrete is mixed with colourful regional stone aggregates giving a rough and variable texture which changes throughout the day and the seasons. The building is simple in execution, with polished concrete floors and black steel railings, doors and window frames.

Project: Visitor Center at Borgarfjörður Eystri, East fiords of Iceland.

Type: 1. Prize in a competition

Year: 2015

Size: 345 m2

Client: The Municipality of Borgarfjörður Eystri

Photography: Christopher Lund

Location:  Borgarfjörður Eystri, Iceland

Status:  Completed in 2019